21 Ekim 2012 Pazar
KIYMALI LAHANA SARMASI
Sarma olsun da...İster yaprak ,ister lahana ....Benim için hiiiç fark etmez. Çünkü ikisini de çook seviyorum . Bu nedenle sarmayı yapması hiç de zor gelmez.
1 tane orta boy lahana
3 tane kuru soğan
250 gr kıyma
3 kaşık salça (biber ,ev ,domates )
3 su bardağı pirinç
tuz -karabiber
2 su bardağı su
yarım kahve fincanı nar ekşisi
2 tane domates
Yağını size bırakıyorum...
Lahana yapraklarına ayrılır .Kaynayan tuzlu suda haşlanır . Sarmanın harcı için , soğan ince kıyılır İçine salçası , tuzu -biberi ,pirinci ,kıyması , yağı (sıvı yağ kullandım) konur . Güzelce karıştırılır . Bu arada içine nar ekşisinin bir kısmı ilave edilir .(kalanı suyla birlikte sarmaların üzerine ) . Lahana yaprakları sarılacak büyüklükte kesilir...Sarma işlemi bittikten sonra üzerine suyu konur ve kapak kapatılır . Pişmeye bırakılır....
20 Ekim 2012 Cumartesi
ARNAVUT CİĞERİ
Evimizde ciğer seviliyor ama.....Yemek masaya geldiğinde çok yağlı olmayacak . Bende kendimce böyle bir çözüm buldum . Tabi benim gibi düşünenler olursa , fikir vermek adına paylaşmadan olmaz dedim...
Ciğeri küp şeklinde hazırladım . Mısır unu ve beyaz unu karıştırdım . İçine tuz ve karabiber ilave ettim. Ciğerleri içine atıp her tarafının unladım. (Bu işlemi yaparken ciğerleri az az una attım.) Teflon tavaya yarım kahve fincanı kadar sıvı yağ koyup ısıttım ve ciğerleri içine atıp ara ara karıştırdım . Bunu iki kaşıkla yaparsanız daha güzel ve kolay oluyor:)) Eveet bu hatırlatmayı yaptıktan sonra ciğere dönelim ve karıştırmaya devam...Her tarafı güzelce kızardıktan sonra servis tabağIna alıp doooğğruuu masaya....
Bu arada yanına garnitür olarak küçük küpler halinde kesilmiş patatesleri kızarttım ,yine teflon tavaya koyduğum az yağda..(.Çok GÜZEL oldu gerçekten )Patatesi alıp yine aynı tavaya ay şeklinde doğranmış soğanları atıp soteledim ve servis sırasında birleştirdim...
Ciğeri küp şeklinde hazırladım . Mısır unu ve beyaz unu karıştırdım . İçine tuz ve karabiber ilave ettim. Ciğerleri içine atıp her tarafının unladım. (Bu işlemi yaparken ciğerleri az az una attım.) Teflon tavaya yarım kahve fincanı kadar sıvı yağ koyup ısıttım ve ciğerleri içine atıp ara ara karıştırdım . Bunu iki kaşıkla yaparsanız daha güzel ve kolay oluyor:)) Eveet bu hatırlatmayı yaptıktan sonra ciğere dönelim ve karıştırmaya devam...Her tarafı güzelce kızardıktan sonra servis tabağIna alıp doooğğruuu masaya....
Bu arada yanına garnitür olarak küçük küpler halinde kesilmiş patatesleri kızarttım ,yine teflon tavaya koyduğum az yağda..(.Çok GÜZEL oldu gerçekten )Patatesi alıp yine aynı tavaya ay şeklinde doğranmış soğanları atıp soteledim ve servis sırasında birleştirdim...
19 Ekim 2012 Cuma
BÖĞÜRTLEN SOSLU SÜRPRİZ TATLI
Arkadaşlar tarif canım ablamdan...Akşam misafirlerine yapmış , sizlerle paylaşayım diye bana tarifi yazıp yollamış. Bende henüz bu tatlıdan yemiş değilim ...Ablaaacııımmm sana geldiğimde bende istiyorummm :)))
Şaka bir yana bu tarifi bende deneyeceğim hemen...
Ablacım teşekkür ederim...
baklavalık yufka
dondurulmuş böğürtlen
ceviz ,
elma ( sert olacak)
1 yemek kaşığı buğdağ nişastası
tarçın
önce elmalar soyulur ve ikiye bölünür .Çok az şeker serperek yarım çay bardağı suyla pişirilir. Üzerine tarçın ve bolca ceviz serpilip soğumaya bırakılır. (veya elmaları küp şeklinde doğrayıp şekerle pisirebilirsiniz )
Baklavalık yufka erimiş t.yağı ile fırça yardımıyla hafifçe yağlanır .Bu şekilde 3 yufka üst üste konur . 4 de bölünür. Her bir parçanın üzerine yarım elma cevizi ile birlikte konarak ,bohça yapılır.. (yufkanın dört köşesinden büzülerek tepsiye konur ) elmalar bitinceye kadar yapılır....Bohçalar tepsiye birbirine yakın yerleştirilir . Ağız kısımları fazla açık olmamalı...önceden ısıtılmış fırında 2oo derecede 15 -20 dk.üstü kızarıncaya kadar pişirilir..
Elmaları pişirdiğimiz tencerede kalan suyun içine buğday nişastası konur , gerekirse çözülen böğürtlenin suyundan ilave edilerek sos hazırlanır .Sonrada içine böğürtlenler ilave ediılır...yanında sade kesme Maraş dondurmayla servis yapılır.
Yazın son günlerinde hafif ve çok lezzetli bir tatlı olur..afiyet olsun...
11 Ekim 2012 Perşembe
KURU İNCİRLİ PASTA..P.D.Ç.S.76
Kuru incirlerin tam zamanı...Bende incirin en güzel yetiştiği yerlerden birinde yaşıyorum... İncir evden hiç eksik olmaz .Çok tüketilir ,faydası malum .Sindirime , bağırsaklara iyi gelir diye bilinir hep. Acaba başka ne gibi faydaları var diye bi bakayım dedim , bilmediklerimi öğrendim. Neler mi ?
Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir .
İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
içerdiği ‘benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri önerilir...
Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir .
İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
içerdiği ‘benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri önerilir...
Daha kürler de var bu yazıda ama bunlar bilinmesi gerekenler bence....Eh bu kadar incir muhabbetinin üzerine tarif gelsin artık..
Arkadaşlarımın tarifleri arasında gezinirken etkinlik olduğunu gördüm..
tarifimi füsunun mutfağında paylaşayım istedim...
Arkadaşlarımın tarifleri arasında gezinirken etkinlik olduğunu gördüm..
tarifimi füsunun mutfağında paylaşayım istedim...
kek hamuru için.....
3 yumurta
3 fincan şeker
3 fincan un
1 fincan süt
yarım fincan sıvı yağ
9-10 tane kuru incir
bir avuç ceviz
1 paket kabartma tozu
keki ıslatmak için..
yarım su bardağı toz şeker
1,su bardağı süt + yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe
kreması için....
2 yemek kaşığı un +2 yemek kaşığı nişasta
3,5 su bardağı süt
1 paket krem şanti
4 yemek kaşığı şeker
İncirleri yarım saat kadar suda bekletip kalıbın tabanına küp küp doğradım .(büyük kare borcam kullandım)incirlerin arasına ceviz kırıklayıp serpiştirdim . Kek hamurunu hazırlayıp incirlerin üzerine döküp 170 derece fırında pişirdim. Bu arada kremayı hazırladım . Biraz ılındıktan sonra krem şantiyi koyup iyice çırptım. Keki ıslatmak için hazırladığım karışımı kek fırından çıktıktan 15 dk. sonra üzerine gezdirdim. Kremasını üzerine yayıp buzdolabında dinlendirdim.
Akşamdan yapılıp ertesi gün yenildiğinde tadına doyum olmuyor. Benden yazması..Deneyin görün derim eğer hala bu tarifi denemediyseniz ....
6 Ekim 2012 Cumartesi
KARIŞIK KIZARTMA
Diğer blogumdan bir tarif bu...Akşam göz atarken gördüm. Çok sevilen bir yemektir kızartma.Zaten diğer blogtakileri bu tarafa yavaş yavaş aktarmak istiyordum . Bende kızartmayla başlıyayım dedim...
Bu tarifi için tekrar teşekkürler gül ablama..
.
Kabak , patates ,patlıcan ...Hepsini küp küp doğrayıp kızarttım . Dolmalık biberlerin tohum kısmını çıkardım ve onlarda dooğru tavaya.. Kızardıktan sonra daha önce kızaran sebzeleri dolmalık biberlerin içine doldurdum.
Sosu için , domatesleri rendeledim . Az zeytinyağı ,3 diş sarmısak ,tuz ve 1 yemek kaşığı sirke ilave edip pişirdim. Biberlerin üzerine gezdirdim. Servis sırasında yanına da yoğurt....Eeee daha ne olsun ....
5 Ekim 2012 Cuma
KARPUZ KABUĞU REÇELİ
Aldığınız karpuz , kalın kabuklu çıkarsa eğer hiç ziyan etmeyin . Benim yaptığım gibi hemen reçelini yapın . Ben bu tarifi yayınlamakta geciktim ama , daha karpuz var. Ucundan kıyısından yakalarsınız.Eh olmazsa da seneye artık .Bu arada karpuzun kabuk kısmının çok faydalı olduğunu hatırlatayım..
Tarife geçeyim artık...
Karpuzu kesip yenen kısmını ayırdım .Yeşil kabuklarını tatlı kabağında yapıldığı gibi soydum . Küp küp doğradım.
Üzerini bir parmak geçecek kadar su koyup yumuşayıncaya kadar haşladım. (düdüklü tencerede yarım saat yeterli geliyor)
Karpuzun büyüklüğü değiştiği için şeker ölçüsü veremiyorum . Haşlamadan önce kabukları kaseyle ölçün. kaç kase ölçerseniz şekeride o kadar koyun. Çok tatlı sevmiyorsanız eğer , ki bizim ev halkı sevmez ,eksik koyabilirsiniz.
Eveet, haşlama işlemi tamamlandıktan sonra şekerini ilave edip cam gibi olana kadar kaynattım . Bi ara limon suyu yada bir parça limon tuzu atmayı unutmayın . Ocaktan indirmeden vanilya koydum ve hepsi bu kadar..
4 Ekim 2012 Perşembe
MANTAR SOTE
Arkadaşlar et yemeklerinizin yanına çabucak hazırlanabilen mantar sote yapmaya ne dersiniz ?
Malzemeler
Yarım kg mantar
3 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
1 tane kuru soğan
Tuz –karabiber
Ay şeklinde doğranmış
soğan ve biberleri tavaya alıp zeytinyağda soteledim. Doğranmış mantarı ilave edip , tuz ve karabiberini serpiştirdim .
Mantar ilavesinden sonra
hızlı ateşte sotelerseniz sulanmasına fırsat vermeden yemeği tamamlarsınız.
3 Ekim 2012 Çarşamba
ELMALI KEK
Acısıyla ,üzüntüsüyle geçen bir yazın ardından buradayım tekrar. Ne kadar da özlemişim...Her yaptığım yemeğin fotoğrafını çektim . Çektim ama bende yazıp yayınlayacak güç kuvvet yoktu. Babam yaz boyunca çok rahatsızdı . Fıtık ameliyatı oldu ,ardından bağırsak tıkanıklığı....Canım babamı çok yıprattı. Yoğun bir bakım ve iyileşme süreci Neyse ki şu anda allaha bin şükür çok iyi...ALLAH herkese sağlık versin...
Çok sevdiğim ve pratik bu elmalı keki paylaşayım istedim sizlerle...
4 yumurta
4 fincan şeker
4 fincan un
1 fincan ılık süt
1 fincan sıvı yağ
2 tane elma
1 paket kabartma tozu
Tarçın – şeker
Şeker ve yumurta beyazlayıncaya kadar çırpılır . süt ve yağ ilave edilir. Un ve kabartma tozu elenerek konur.Kalıba dökülür . Üzerine şeker serpilir.(hamur kıtır kıtır olsun diye) Elmalar soyulur . Çekirdek kısmı çıkarılır ve halka şeklinde dilimlenir. Kek hamurunun üzerine dizilir. Üzerine bol tarçın serpilir. 170 DERECE FIRINDA PİŞİRİLİR.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)