30 Mart 2012 Cuma
DEREOTLU PATATES SALATASI
GÜNAYDIN ARKADAŞLAR....
Hepiniz iyisinizdir umarım . Bugün benim keyfim pek yok . Çünkü ....oğlumu yarın İstanbul' a uğurluyorum 3 aylığına . Haziran sonu mesleği ile ilgili bir sınava gireceği için kursa gidiyor . Hayırlısıyla gidip gelir inşallah . Eee yapacak birşey yok . O 'nun geleceği için gerekli bir durum .Sınavı kazanır inşallah ... Neyse , ben biraz dertleşeyim istedim sizlerle.
Tarifime gelince .
Ben bunu çok yaparım Her zaman yaptığım için herhalde , nedense tarifi koymak hiç aklıma gelmedi.. Dün annemin misafirlerine yaptım . Çok güzel oldu Hafif bir salata ...yağsız ...sağlıklı...
Patatesleri haşlayıp ezdim . Sarmısaklı yoğurt hazırladım . İçine minik , minik salatalık , dereotu ilave edip karıştırdım . Tuzu bu arada koydum unutmadan . Patatesle buluşturdum . Mayonez de konuyor ama ben koymadım . Onun yerine ev yapımı turşu suyu ilave ettim . Hafif mayhoşluk verdi . Çok lezzetli ...Tavsiye ederim...Ölçüsü yok dilediğiniz kadar patatesle yapabilirsiniz. Yoğurt miktarı patatesi gevşetecek kadar ...
Tarifim çay -kahve bahane etkinliği yapan arkadaş marifetanne ye...
28 Mart 2012 Çarşamba
YUVARLAMA....yöresel...
AYDIN ın meşhur ramazan yemeklerinden biridir yuvarlama . Ramazan gelmeden yapılır ve kaldırılır , sonrasında iftar yemeklerinde yerini alır. Ama ben çok sevdiğim için ramazanla sınırlamam . Hazırlayıp dipfrize atarım ve canımız istedikçe pişiririm . Hele köfteleri kızartıken çocuklar ve ben nerdeyse bir tavasını atıştırırken bitiririz . Çocukluğumda , rahmetli babaannem teldolapta saklardı . Eeee tabi o zamanlar dipfiriz nerdeee. Buzdolapları yeni çıkmış .))))
Tarifimi yöresel lezzetler etkinliğine ev sahipliği yapan safiyece arkadaşıma yolluyorum .
Tarifimi yöresel lezzetler etkinliğine ev sahipliği yapan safiyece arkadaşıma yolluyorum .
hemen malzemelerden başlayarak aşamalar halinde yazayım....
1 büyük soğan rendesi1 yumurta8 kaşık un1 çay kaşığı karbonattuz- bol karabiber -vegeta çeşni
Köfteyi malzemelerle hazırladım . Ele yapışıyor biraz bu sizi korkutmasın. Bir parça köfte harcından alıp un serptiğim tezgahta yuvarlayarak uzatıyorum ve küçük küçük kesiyorum, yuvarlıyorum.. hepsini yapıp bitirdikten sonra kızartma aşamasına sıra geliyor.... Kızgın yağa atıyorum ve ilk başta tavayı sallayarak, sonra kevgirle ara ara karıştırarak kızartıyorum. tabi bu arada kızaranlardan atıştırmak serbest..
kızartmak için yağ
servis için....yoğurt ,kırmızı biber ve yağ
Şimdi soracaksınız suyu ne kadar olacak diye....yarım kg.kıymadan yaptığınız yuvarlamanın hepsini pişirmek isterseniz 2 - 2,5 lt.su koyabilirsiniz.suyu çok lezzetli oluyor çünkü...Ayrıca haşlanmış nohutta konuyor.ama çocuklar sevmediği için ben koymuyorum...Artık yuvarlama servis aşamasında....Yoğurt ve üzerine kırmızıbiberle hazırladığımız yağı döküp servisi yapıyoruz .AFİYET OLSUN.... deneyin beğeneceksiniz....
26 Mart 2012 Pazartesi
KARNABAHAR KIZARTMASI
Kızartma olmasından dolayı çok sık yaptığım bir tarif olmadı hiç bir zaman . Ama insanın canı bazen böylesini istiyor. Hep fırında olmuyor . Bu defa yaparken maden suyu kullandım . sonuç mu ? mükemmel ...Eğer bugüne kadar sodayı denemediyseniz tavsiye ederim . Yağ çekmedi çünkü...
Malzemeler
1 şişe maden suyu
2 yumurta
haşlanmış karnabahar
aldığı kadar un
tuz- karabiber
Karnabahar hariç malzemeleri güzelce karıştırdım . Çiçeklere ayırdığım karnabaharı bu harca bulayıp kızarttım .
Bu arada karnabaharı haşlarken suyuna 4-5 kaşık sirke koymanızı tavsiye ederim. .Malum koku en aza iniyor.
21 Mart 2012 Çarşamba
PATATES ÇANAĞINDA ET
Ben etli patates yemeğini çok seviyorum . Bugün ne pişirsem diye düşündüm . Hemen aklıma patates yemeği geldi , gelmesine de ...Şimdi evdekiler kolayına kaçmışsın bugün demesinler diye sunumu değiştirdim ve böyle birşey çıktı ortaya .Yanına bol yeşil salata , başka hiçbir şeye gerek yok.
Etleri kuşbaşı doğradım ve 1 tane kuru soğanla soteledim. salça ,karabiber ,kekik ve yarım çay kaşığı nane ilave ettim . Sıcak su koyup pişmeye bıraktım. Pişmeye yakın tuzunu ilave ettim . Et pişerken patatesleri haşladım ve ezerek püre haline getirdim . tuz biraz sıvı yağ , biraz süt ilavesiyle lezzetlendirdim . Soğumadan çanak şeklini verdim . Ellerim yandı biraz ama eh olacak o kadar artık . Sonrasında pişen etleri içine aldığı kadar doldurdum . 10 -15 dk. kadar fırınladım ....
19 Mart 2012 Pazartesi
PADİŞAH LOKUMU...
Bu haftaya çok lezzetli bir tarifle başlamak istedim.
HEPİMİZE GÜZEL BİR HAFTA OLSUN İNŞALLAH...Tarif çay kahve etkinliği yapan arkadaşım çatlakkafeye gidiyor...
HEPİMİZE GÜZEL BİR HAFTA OLSUN İNŞALLAH...Tarif çay kahve etkinliği yapan arkadaşım çatlakkafeye gidiyor...
3 yumurta
3 çay bardağı şeker
4 çay bardağı un
1 çay bardağı ılık su
vanilya- kabartma tozu....
dr.oetker kaymak tadında
yeterince süt ve hindistan cevizi
muz
yeterince süt ve hindistan cevizi
muz
ölçü mini fırın tepsisi için
kek hamurunu hazırlayıp fırın kağıdı konmuş tepsiye döktüm ,170 derece fırında pişirdim.sürekli kontrol ettim ki çok kızarıp kurumasın...sonra rulo yaparken sorun yaşamak istemedim..zaten ince olduğu için çabucak pişiyor... kek pişerken dr oetker kaymak tadındayı hazırladım..keki uzun tarafından 5 e böldüm. oluşan uzun şeritleri ortadan tekrar böldüm..10 parça olacak....Bu parçaları ortadan ayırdım.Tıpkı pasta yaparken keki ikiye ayırdığım gibi. Her bir parçaya kaymak tadında sürüp bir parça muz dilimi koyup rulo şeklinde sardım .Bir kaseye süt , bir kaseye hindistan cevizi hazırladım . rulo sardığım keki süte batırıp çıkardım ,hemen arkasından hindistan cevizine buladım..hepsi bu kadar.Akşamdan yaparsanız çok daha güzel oluyor.
Küçük bir not....unun son ölçüsü yumurtanın küçüklük büyüklük durumuna göre değişiyor 3 çay bardağından sonra bi karıştırın sonra 4.çay bardağını koyun lütfen...
16 Mart 2012 Cuma
ZENCEFİLLİ -KARANFİLLİ BİSKÜVİ
Dün ablam aradı ve bu tarifi verdi . Komşusu tadına baksın diye getirmiş. Hemen ablam tarifi almış ve bana ulaştı .Baktım evdeki malzemeler. Girdim mutfağa yaptım , fırından çıktı fotoğrafı çektim veee vakit geçirmeden sizlerle paylaşayım istedim . Hem kolay , hem de boş çay içmeyi sevmeyenler için ideal bence...Tarifimi çay kahve bahane etkinliğini yapan arkadaş çatlakkafe ye gönderiyorum .
2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı kuşüzümü
7-8 karanfil (havanda dövülecek )
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı yoğurt (bu benim ilavem .hamuru biraz tutsun diye.çünkü komşunun yaptıklarında kırılma olmuş)
Malzemelerle hamuru yaptım ve merdaneyle yarım santim kalınlığında açtım . Kalıpla şekillendirdim . 170 derecede pişirdim . Üzerine pudra şekeri ve tarçın... Hafiften tarçının , zencefilin ,karanfilin tadı...
14 Mart 2012 Çarşamba
PIRASALI TAVUK
Merhabalar…
Ben diyorum ki; artık yaz gelsin. Sebebi , havanın soğukluğu yada yağmur , çamur değil. Ne pişireyim diye düşündüğümde kış sebzelerinden bıkmış olmam . Patlıcanı , biberi , domatesi özledim artık. Ben kesinlikle yaz sebzelerini kış döneminde almıyorum. Her şeyi mevsiminde kullanıyorum .Uzmanlar öyle diyor . Ama kendileri uyguluyormu bilemem . Ama geçen gün ilk defa nefsimizi köreltecek kadar biber ve çeri domates aldım . Neyse yapacak bir şey yok ,beklemekten başka….Ben yine kış sebzelerinden fayda var diyorum ve pırasayı tavukla buluşturan tarifimi sizlerle paylaşayım istiyorum. Deneyin çok yakıştığını göreceksiniz.
4 parça kemiksiz göğüs eti
2 tane pırasa
3 tane havuç
2 tane kuru soğan
4 diş sarmısak
tuz -karabiber -köri--
1 çay bardağı süt
(mevsiminde yeşil biberde ilave ediyorum )
Hazırlanışı:
Hazırlanışı:
Tavuk etleri küp doğranır ve baharatları konur.süt ilave edilip karıştırılır...2 saat kadar bekletilir. Soğanlar ay şeklinde kıyılır. pırasa ve havuçlar dörde bölünür .üç parmak uzunluğunda kesilir. sarmısaklar kıyılır .hepsi birlikte sotelenir. Sotelenen sebzelere çok az su ilave edip biraz yumuşaması sağlanır . bir kenara alınır. Teflona biraz sıvı yağ koyup ısıtılır.Tavuklar atılır. güzelce sotelenir. Hafif su salıyor..üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpiştirip karıştılırılır. 1 fincan süt ilavesinden sonra kremalı tavuk kıvamını alır. Sebzelerle buluşturulur . 5 dk kadar ocakta tutulur. Tuzu kontrol edilip ocaktan indirilir.
12 Mart 2012 Pazartesi
BALPARMAK TATLISI...P.D.Ç.S -73
Geçen gün yemeğe misafirim vardı . Yemekleri kafamda tasarladım ama tatlıya sıra gelince tıkandım kaldım . Düşün taşın , neyse.... Sonra bu tatlı geldi aklıma . Bu tatlıyı da bayramda yapmıştım ve çok sevmiştik .Serpil de görmüştüm. ilk yaptığımda tam tarifi uyguladım . Ama bu sefer nedense biraz kafama göre takıldım . Şekil arkadaşımın balparmak tatlısı ama içerik olarak benim ilavelerim ....tarifimi P.D.Ç.S.Etkinliği yapan arkadaşım gelibolu17 ye yolluyorum..
1 yumurta
1 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ (yarı fındık yarı zeytinyağ…)
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı yoğurt
Yarım su bardağı şeker
1 paket kabarma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için irmik
Üzeri için irmik
Şerbeti için :
3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
(Şerbet soğuk olacak )
Hazırlanışı:Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdım ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırladım . Hamuru şekilendirdim . elimi yağlayıp hamuru tekrar elimde yuvarladım ki irmik hamura yapışsın .Daha sonra irmiğin içinde yuvarladım .170 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirdim. .Pişmeye yakın gözünüzü üzerinde eksik etmeyin . Aman irmikleri yanmasın. Fırından çıktıktan 5 dakika sonra soğuk şerbeti üzerine gezdire gezdire döktüm. Ben akşamdan yaptım . sabah kahvaltıyı hazırlarken dayanamadım ve hemen tadına baktım.:))))
6 Mart 2012 Salı
KURUBİBER AŞI
TV de
yemek tariflerini mümkün olduğunca takip
etmeye çalışıyorum. Çünkü değişik şeyler denemeyi seviyorum . Damak tadımıza uygun olanları
hemen yapıyorum. Amaaa …uçuk , kaçık malzemeleri olanlara bakmıyorum bile.
Geçen gün bir tarif izledim ve hemen o akşam , yemeğin yanına yaptım . sizlede
paylaşayım istedim. Belki sizde izlemişsinizdir …Eğer uygulamaya
geçirmediyseniz benden size tavsiye . Hemen yapın....
Malzemeler
Kurubiber
(miktarı size bırakıyorum )
Kuru
soğan
Salça
Tuz
Zeytinyağı
Sarımsaklı
yoğurt
Yağ ve
nane
Biberleri yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşladım. Kuru soğanı ay şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleştirdim . Salçasını koydum . Bir iki dakika da salçasıyla
kavurdum . Haşlanan biberlerin çekirdeklerini çıkarıp (keyfinize kalmış , ben
çıkarabildiğimi çıkardım) sosa ilave ettim. 1 fincan suyla 10 dakika kadar
pişirdim (tatlar birbirine geçsin ).Tabağa alıp üzerine sarmısaklı yoğurt döktüm .Yağı ısıtıp içine 1 tatlı kaşığı nane .... ve doğruca yoğurdun üzerine ….
NOT :ben
1 dizi bibere 3 tane kuru soğan 2 kaşık salça
kullandım. Yoğurt üzerini kaplayacak miktarda….
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)