30 Mart 2012 Cuma

DEREOTLU PATATES SALATASI



GÜNAYDIN  ARKADAŞLAR....
Hepiniz iyisinizdir umarım . Bugün benim keyfim pek yok . Çünkü ....oğlumu yarın İstanbul' a uğurluyorum 3 aylığına . Haziran sonu mesleği ile ilgili bir   sınava gireceği için  kursa gidiyor .  Hayırlısıyla gidip gelir inşallah . Eee  yapacak birşey yok . O 'nun geleceği için gerekli bir durum .Sınavı kazanır inşallah ... Neyse , ben biraz dertleşeyim istedim  sizlerle. 

Tarifime gelince .
 Ben bunu  çok yaparım   Her zaman yaptığım için herhalde ,  nedense  tarifi koymak hiç  aklıma gelmedi.. Dün annemin misafirlerine yaptım . Çok güzel oldu  Hafif bir salata ...yağsız ...sağlıklı...

 Patatesleri haşlayıp ezdim . Sarmısaklı  yoğurt hazırladım . İçine minik , minik salatalık  , dereotu ilave edip karıştırdım . Tuzu bu arada koydum unutmadan . Patatesle buluşturdum . Mayonez de konuyor ama ben koymadım . Onun yerine ev yapımı turşu suyu ilave ettim . Hafif mayhoşluk verdi . Çok lezzetli ...Tavsiye ederim...Ölçüsü yok dilediğiniz kadar patatesle yapabilirsiniz. Yoğurt miktarı patatesi gevşetecek kadar ...
Tarifim çay -kahve bahane etkinliği yapan arkadaş marifetanne ye...


28 Mart 2012 Çarşamba

YUVARLAMA....yöresel...




AYDIN ın meşhur ramazan yemeklerinden biridir yuvarlama . Ramazan gelmeden yapılır ve kaldırılır , sonrasında iftar yemeklerinde yerini alır. Ama ben çok sevdiğim için ramazanla sınırlamam . Hazırlayıp dipfrize atarım ve canımız istedikçe pişiririm . Hele köfteleri kızartıken çocuklar ve ben  nerdeyse bir tavasını atıştırırken bitiririz . Çocukluğumda , rahmetli babaannem teldolapta saklardı . Eeee tabi  o zamanlar dipfiriz nerdeee. Buzdolapları yeni çıkmış .))))
Tarifimi yöresel lezzetler etkinliğine ev sahipliği yapan safiyece arkadaşıma yolluyorum .
 hemen malzemelerden başlayarak aşamalar halinde  yazayım....

yarım kg kıyma
1 büyük soğan rendesi1 yumurta8 kaşık un1 çay kaşığı karbonattuz- bol karabiber -vegeta çeşni 
Köfteyi malzemelerle hazırladım .  Ele yapışıyor biraz bu sizi korkutmasın. Bir parça köfte harcından alıp un serptiğim tezgahta yuvarlayarak uzatıyorum ve küçük küçük kesiyorum, yuvarlıyorum.. hepsini yapıp bitirdikten sonra  kızartma aşamasına sıra geliyor.... Kızgın yağa atıyorum ve ilk başta tavayı sallayarak, sonra kevgirle ara ara karıştırarak kızartıyorum. tabi bu arada kızaranlardan atıştırmak serbest..


kızartmak için yağ

servis için....yoğurt ,kırmızı biber ve yağ




 Artık yuvarlamalar pişmeye hazır...göbeğinden kaynayan suya atıp yumuşayana kadar pişiriyorum...bu arada suyuna tuz ve vegeta çeşni ekliyorum.( çok yakışıyor).tam ocağın altını kapatacağım zaman 1 yemek kaşığı nişastayı sulandırıp döküyorum ki suyu çok duru olmasın...(annem hep boyle yapar.orjinal tarifte yok aslında)


Şimdi soracaksınız suyu ne kadar olacak diye....yarım kg.kıymadan yaptığınız  yuvarlamanın hepsini pişirmek isterseniz  2 - 2,5 lt.su koyabilirsiniz.suyu çok lezzetli oluyor çünkü...Ayrıca haşlanmış nohutta konuyor.ama çocuklar sevmediği için ben koymuyorum...Artık yuvarlama servis aşamasında....Yoğurt ve üzerine kırmızıbiberle hazırladığımız yağı döküp   servisi yapıyoruz .AFİYET OLSUN.... deneyin beğeneceksiniz....





26 Mart 2012 Pazartesi

KARNABAHAR KIZARTMASI


Kızartma olmasından dolayı çok sık yaptığım bir tarif olmadı hiç bir zaman . Ama insanın canı  bazen böylesini istiyor. Hep fırında olmuyor . Bu defa yaparken maden suyu kullandım . sonuç mu ? mükemmel ...Eğer bugüne kadar sodayı denemediyseniz  tavsiye ederim . Yağ çekmedi çünkü...

Malzemeler
1 şişe maden suyu
2 yumurta
haşlanmış karnabahar
aldığı kadar un
tuz- karabiber 

Karnabahar hariç  malzemeleri güzelce karıştırdım . Çiçeklere ayırdığım karnabaharı bu harca bulayıp kızarttım .

 Bu arada karnabaharı haşlarken suyuna 4-5 kaşık sirke koymanızı tavsiye ederim. .Malum koku en aza iniyor.

21 Mart 2012 Çarşamba

PATATES ÇANAĞINDA ET



Ben etli patates yemeğini çok seviyorum . Bugün ne pişirsem diye düşündüm . Hemen aklıma patates yemeği geldi , gelmesine de ...Şimdi evdekiler kolayına kaçmışsın bugün demesinler diye sunumu değiştirdim ve böyle birşey çıktı ortaya .Yanına bol yeşil salata , başka hiçbir şeye gerek yok.

Etleri  kuşbaşı  doğradım  ve 1 tane kuru soğanla soteledim. salça ,karabiber ,kekik ve yarım çay kaşığı nane ilave ettim . Sıcak su koyup pişmeye bıraktım. Pişmeye yakın tuzunu ilave ettim . Et pişerken patatesleri haşladım ve ezerek püre haline getirdim . tuz biraz sıvı yağ , biraz süt ilavesiyle lezzetlendirdim . Soğumadan çanak şeklini verdim . Ellerim yandı biraz  ama eh olacak o kadar artık . Sonrasında pişen etleri içine aldığı kadar doldurdum . 10 -15 dk. kadar fırınladım ....

19 Mart 2012 Pazartesi

PADİŞAH LOKUMU...


 Bu haftaya çok lezzetli bir tarifle başlamak istedim. 
HEPİMİZE GÜZEL BİR HAFTA OLSUN İNŞALLAH...Tarif çay kahve etkinliği yapan arkadaşım çatlakkafeye gidiyor...

3 yumurta
3 çay bardağı şeker
4 çay bardağı un
1 çay bardağı ılık su
vanilya- kabartma tozu....
dr.oetker kaymak tadında
yeterince süt ve hindistan cevizi
muz

ölçü mini fırın tepsisi için

kek hamurunu hazırlayıp fırın kağıdı konmuş tepsiye döktüm ,170 derece fırında pişirdim.sürekli kontrol ettim ki çok kızarıp kurumasın...sonra rulo yaparken sorun yaşamak istemedim..zaten ince olduğu için çabucak pişiyor... kek pişerken dr oetker kaymak tadındayı hazırladım..keki uzun tarafından 5 e böldüm. oluşan uzun şeritleri ortadan tekrar böldüm..10 parça olacak....Bu parçaları ortadan ayırdım.Tıpkı pasta yaparken keki ikiye ayırdığım gibi. Her bir parçaya kaymak tadında sürüp bir parça muz dilimi koyup rulo şeklinde sardım .Bir kaseye süt , bir kaseye hindistan cevizi hazırladım .  rulo sardığım keki süte batırıp çıkardım ,hemen arkasından hindistan cevizine buladım..hepsi bu kadar.Akşamdan yaparsanız çok daha güzel oluyor.

Küçük bir not....unun son ölçüsü  yumurtanın küçüklük büyüklük durumuna göre değişiyor 3 çay bardağından sonra bi karıştırın sonra 4.çay bardağını koyun lütfen...















                                               


                                                                                                                                                                          











16 Mart 2012 Cuma

ZENCEFİLLİ -KARANFİLLİ BİSKÜVİ



Dün ablam aradı ve bu tarifi verdi . Komşusu tadına baksın diye getirmiş. Hemen ablam tarifi almış ve bana ulaştı .Baktım evdeki malzemeler. Girdim mutfağa yaptım ,  fırından çıktı fotoğrafı çektim veee vakit geçirmeden sizlerle paylaşayım istedim . Hem kolay , hem de boş çay içmeyi sevmeyenler için ideal  bence...Tarifimi çay kahve bahane etkinliğini yapan arkadaş çatlakkafe ye gönderiyorum .

2 yumurta
2 kahve fincanı şeker 
2 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı kuşüzümü
7-8 karanfil (havanda dövülecek )
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un 
1 tatlı kaşığı yoğurt (bu benim ilavem .hamuru biraz tutsun diye.çünkü komşunun yaptıklarında kırılma olmuş)

Malzemelerle hamuru yaptım ve merdaneyle yarım santim kalınlığında açtım . Kalıpla şekillendirdim . 170 derecede pişirdim . Üzerine pudra şekeri ve tarçın... Hafiften tarçının , zencefilin ,karanfilin  tadı...

14 Mart 2012 Çarşamba

PIRASALI TAVUK

Merhabalar… 
Ben diyorum ki; artık yaz gelsin. Sebebi , havanın soğukluğu yada yağmur , çamur değil. Ne pişireyim diye düşündüğümde kış sebzelerinden bıkmış olmam . Patlıcanı , biberi , domatesi özledim artık. Ben kesinlikle yaz sebzelerini kış döneminde almıyorum. Her şeyi mevsiminde kullanıyorum .Uzmanlar öyle diyor . Ama kendileri uyguluyormu bilemem . Ama geçen gün ilk defa nefsimizi köreltecek kadar biber ve çeri domates aldım . Neyse yapacak bir şey yok ,beklemekten başka….Ben yine kış sebzelerinden fayda var diyorum ve pırasayı tavukla buluşturan tarifimi sizlerle paylaşayım istiyorum. Deneyin çok yakıştığını göreceksiniz.


4 parça kemiksiz göğüs eti
2 tane pırasa
3 tane havuç
2 tane kuru soğan
4 diş sarmısak
tuz -karabiber -köri--
1 çay bardağı süt
(mevsiminde yeşil biberde ilave ediyorum )

Hazırlanışı:
Tavuk etleri küp doğranır ve baharatları konur.süt  ilave edilip karıştırılır...2 saat kadar bekletilir. Soğanlar ay şeklinde kıyılır. pırasa ve havuçlar dörde bölünür .üç parmak uzunluğunda kesilir. sarmısaklar kıyılır .hepsi birlikte sotelenir.  Sotelenen sebzelere çok az su ilave edip biraz yumuşaması sağlanır .  bir kenara alınır. Teflona biraz sıvı yağ koyup ısıtılır.Tavuklar atılır. güzelce sotelenir. Hafif su salıyor..üzerine 1 yemek kaşığı kadar  un serpiştirip  karıştılırılır. 1 fincan süt ilavesinden sonra kremalı tavuk kıvamını alır. Sebzelerle buluşturulur . 5 dk kadar ocakta tutulur. Tuzu kontrol edilip ocaktan indirilir.








12 Mart 2012 Pazartesi

BALPARMAK TATLISI...P.D.Ç.S -73

Geçen gün yemeğe misafirim vardı . Yemekleri kafamda tasarladım ama tatlıya sıra gelince tıkandım kaldım .  Düşün taşın , neyse.... Sonra bu tatlı geldi aklıma . Bu tatlıyı da bayramda yapmıştım ve çok sevmiştik .Serpil de görmüştüm. ilk yaptığımda tam tarifi uyguladım . Ama bu sefer nedense biraz kafama göre takıldım . Şekil arkadaşımın balparmak tatlısı ama içerik olarak  benim ilavelerim ....tarifimi P.D.Ç.S.Etkinliği yapan arkadaşım gelibolu17 ye yolluyorum..

1 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik  sıvıyağ (yarı fındık yarı zeytinyağ…)
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı  yoğurt
Yarım su bardağı şeker
1 paket kabarma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için irmik
Şerbeti için :
3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
(Şerbet soğuk olacak )

Hazırlanışı:Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdım ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırladım . Hamuru şekilendirdim .  elimi yağlayıp hamuru tekrar elimde yuvarladım ki irmik hamura yapışsın .Daha sonra irmiğin içinde yuvarladım .170 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirdim. .Pişmeye yakın gözünüzü üzerinde eksik etmeyin . Aman irmikleri yanmasın.  Fırından  çıktıktan 5 dakika sonra soğuk şerbeti üzerine gezdire gezdire döktüm. Ben akşamdan yaptım . sabah kahvaltıyı hazırlarken dayanamadım ve hemen tadına baktım.:))))

6 Mart 2012 Salı

KURUBİBER AŞI





TV de yemek tariflerini  mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Çünkü değişik şeyler denemeyi  seviyorum . Damak tadımıza uygun olanları hemen yapıyorum. Amaaa …uçuk , kaçık malzemeleri olanlara bakmıyorum bile. Geçen gün bir tarif izledim ve hemen o akşam , yemeğin  yanına yaptım . sizlede paylaşayım istedim. Belki sizde izlemişsinizdir …Eğer uygulamaya geçirmediyseniz benden size tavsiye . Hemen  yapın....

Malzemeler 
Kurubiber (miktarı size bırakıyorum )
Kuru soğan
Salça
Tuz
Zeytinyağı
Sarımsaklı yoğurt
Yağ ve nane

Biberleri yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşladım. Kuru soğanı ay şeklinde doğrayıp  zeytinyağında pembeleştirdim . Salçasını  koydum . Bir iki dakika da salçasıyla kavurdum . Haşlanan biberlerin çekirdeklerini  çıkarıp (keyfinize kalmış , ben çıkarabildiğimi çıkardım) sosa ilave ettim. 1 fincan suyla 10 dakika kadar pişirdim (tatlar birbirine geçsin ).Tabağa alıp üzerine   sarmısaklı yoğurt döktüm .Yağı ısıtıp   içine 1 tatlı kaşığı nane .... ve doğruca yoğurdun  üzerine ….

NOT :ben 1 dizi bibere 3 tane kuru soğan 2 kaşık salça  kullandım. Yoğurt üzerini kaplayacak miktarda….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TuzBİBER Dergisinin son sayısı için tıklayınız.